fbpx

LP. Massa personal

Són poques les icones de la música que decideixen explicar les coses tal com van succeir o admetre que els camins cap a l’èxit no són llisos i esplendorosos. Que hi ha baixades i pujades, que està bé deixar-se endur per altres facetes i que no passa res. O fins i tot que això que anomenem èxit pot tenir un altre sentit. Es pot tractar d’una ruta personalitzada.

Laura Pergolizzi (Long Island, 1981), coneguda artísticament com a LP, porta esta filosofia amb ella i es pren la vida tal com és i com ve. El seu aspecte és tota una declaració d’intencions encara que, segurament, no haja sigut premeditada i siga fruit de l’espontaneïtat de la cantant i compositora.

LP actuarà en el Diversity València Festival dissabte 23 de juliol. No t’ho perdes i

Compra ja la teua entrada!

La cosa és que ella rebutja estes etiquetes fixes i inamovibles i que, a cada entrevista, posa en qüestió tot el que tinga a veure amb el blanc i el negre. A Pergolizzi sembla que li agraden els grisos. No és, potser, la vida moviment?

La seua vida personal abocada en cada cançó, la seua carrera contada per capítols que no tenim costum d’escoltar habitualment i la frescor amb què exposa tant encerts com “desencerts” (que no ho són) fan d’ella una artista que uneix originalitat, talent i personalitat de manera molt natural.

Sabrem una miqueta més d’ella!

La història darrere Fighting with myself

Per a LP, este tema tan personal va ser el catalitzador per al seu èxit mundial Lost on you..

Però, amor, no puc fingir,
t’estic dient que esta merda ha d’acabar,
¿cap a on estàs corrent?
no em faces jugar a este joc.

Però, amor, no puc fingir, t’estic dient que esta merda ha d’acabar, ¿cap a on estàs corrent? no em faces jugar a este joc. Click to Tweet

Tot i això, la discogràfica amb la qual treballava va considerar que el tema s’havia de quedar fora. Pergolizzi ho va viure com un assalt a la seua ànima artística. Era literalment estar dins d’una etiqueta. Va aprendre i madurar amb allò i va entendre que mai no tornaria a trepitjar les seues profunditats per una forma d’èxit: “El poder de vegades deforma la teua essència”, ha assegurat en alguna entrevista

Click to Tweet

Després d’haver sigut acomiadada per la seua productora precisament pel seu major èxit: Lost on you, l’artista compte que literalment es va obrir un forat sota els seus peus. És, segons ella, la història que li expliques a la gent que ho està intentant en el món de la música per animar-los i que entenguen que mai se sap. Que les valoracions de les discogràfiques i de determinat sector professional no sempre l’encerten. I que el més important és no perdre el més preuat: el fet que tenim alguna cosa a dir al món. Un missatge que és nostre i que és difícil d’encasellar. “El fem d’un home és el tresor d’un altre” afirma LP.

Click to Tweet

L’ex i l’exex de Laura Pergolizzi

Si fins ara no has identificat l’artista de la qual estem parlant, espera a escoltar els primers acords d’esta cançó:

El tema és una carta de comiat a una de les seues exnòvies. LP ha expressat més d’una vegada que totes les seues cançons són personals i tenen a veure amb tot allò que li passa. Després de tot, “allò personal és polític”. Tanmateix, això és quelcom que no reconeixen totes les presències artístiques, com si fos fàcil parlar d’allò que no travessa el cos.

Tal és així en el cas de LP, que al final del vídeo apareix la seua actual parella com una manera de tancar aquell cicle. No sabem qui va tenir la idea, però és un exemple molt evident de com l’artista concep la música: com una cosa inseparable del seu propi esdevenir

Pergolizzi no té por d’exposar-se en este sentit i fins i tot, en les trobades amb la premsa, parla dels seus temes en relació amb els seus ex. Als seus ex o als seus -com ella diu- exex.

Es considera una outsider

Sembla ser que a LP no li interessa res buscar un lloc tranquil on morir. L’increïble tatuatge d’un vaixell que porta al pit simbolitza el viatge de la vida. El secret és saber navegar i no qüestionar en excés allò que la vida et porta: limitar-te a viure’l.

En una entrevista radiofònica li preguntaren quina era la seua zona de confort, i ella va contestar:

─ Mai he estat en una zona de confort, he estat incòmoda des del moment en què vaig eixir de l’úter. Ha sigut incòmode tot el temps.

Click to Tweet

Esta sembla ser una de les fortaleses més grans d’una de les veus més distintives de la indústria. Pergolizzi s’ha comparat fins i tot amb l’instrument que gairebé sempre l’acompanya –a més del seu xiulet característic–: el seu ukelele:

Em sent molt identificada amb l’ukelele com a persona perquè és xicotet i té poder i té l’habilitat de canviar estats. Pot anar a llocs molt malenconiosos amb els acords menors i després pot ser feliç i edificant. Sent que estime la juxtaposició de ser una cantant forta fent servir un instrument tan amable. Sempre treu moltes cançons de mi, així que m’encanta.

Em sent molt identificada amb l'ukelele com a persona perquè és xicotet i té poder i té l'habilitat de canviar estats. Click to Tweet

De fet, la incorporació de l’ukelele a la seua vida va tenir a veure amb la seua faceta com a compositora. Una faceta on se sent també molt còmoda.

LP ha escrit temes molt coneguts per a Cher, Rihanna, Backstreet Boys, Lleona Lewis, Mylène Farmer i Christina Aguilera, entre moltes altres figures.

Christina Aguilera protagonitzarà una de l’actuacions més esperades de l’any en Diversity València Festival. Serà divendres 22 de Juliol. ¡Fes-te ja amb la teua entrada que s’esgoten!

A l’hora d’escriure li facilitaven la pista de l’àudio. Ella necessitava el contacte físic amb algun instrument així que va optar per mostrar les cançons –cantades per ella mateixa– acompanyada de l’ukelele.

¿Quins temes coneixem de LP en la seua faceta d’escriptora? Entre altres, Beautiful people de Christina Aguilera i Cheers (Drink to that) de Rihanna. 

Influències de LP

La primera cançó que LP va escoltar i que li va fer ‘crack!’ va ser Bohemian Rhapsody de Queen. De fet, els clàssics estan molt presents quan la cantant esmenta les seues influències: Roy Orbison, de qui sembla haver heretat la seua aparició amb ulleres de sol, The Beatles, Rolling Stones, Led Zepellin i Stevie Nicks:

Pel que fa al meu estil, faig principalment pop, però no em sent massa una cantant pop, perquè crec que la meua música també està carregada de molt de blues i fins i tot de rock. Perquè aquell rock clàssic que escoltava em va fer indagar molt en els Beatles, els Stones… Bàsicament els quatre pilars de la meua música són els Beatles, els Stones, Led Zeppelin… d’eixe rotllo”.

Tot i això, LP cita David Bowieuna constant que estem veient al cartell d’artistes de Diversity Valénciacom el seu exemple de mètode i dedicació. També Leonard Cohen. Tots dos, segons ella, van traure els seus millors discos just abans de morir.

Amb tota la influència del món a sobre, LP acaba portant-ho tot al seu terreny. És eixe tipus d’artista que converteix cada tema en una cosa massa personal. Tant, que cada tema l’acaba fent seu. Si no, mireu esta versió del tema Halo de Beyoncé. Una bogeria real!

Vos deixem amb un llistat selecte dels seus millors temes. Ja has vist com és el seu directe, te’l perdràs?

La teua pròxima cita amb LP en Diversity València.

Entrades ací!

T’agrada com a LP la figura de David Bowie? En aquest article fem un recorregut per la Cultura Glam i Bowie és un dels protagonistes. Assabenta’t de les característiques d’aquest moviment!

La diversidad fluye incontenible. La diferencia no falla. Somos la pluralidad irremediable que te cuenta. La multiplicidad que te lleva a expresar de forma auténtica.

Venimos a decir que tu suma, aquí, no resta. Que tu nombre no nos borra. Que tu inclusión es la esencia humana que hace libre la existencia.

Eres un código galáctico único hecho de infinitas combinaciones de estrellas. Ven, manifiesta, brilla, ¡sé!

Nada es igual aquí. Somos el espacio en el que nunca jamás serás indiferente.

¡Celébrate!

Suscríbete

[contact-form-7 404 "Not Found"]

La diversidad fluye incontenible. La diferencia no falla. Somos la pluralidad irremediable que te cuenta. La multiplicidad que te lleva a expresar de forma auténtica.

Venimos a decir que tu suma, aquí, no resta. Que tu nombre no nos borra. Que tu inclusión es la esencia humana que hace libre la existencia.

Eres un código galáctico único hecho de infinitas combinaciones de estrellas. Ven, manifiesta, brilla, ¡sé!

Nada es igual aquí. Somos el espacio en el que nunca jamás serás indiferente.

¡Celébrate!